Flere ganger har vi vært på topper uten på forhånd å vite hvordan vi skulle angripe den.  På toppen har vi funnet flotte varder og stier.  Det hadde jo vært fint å vite om disse stiene på forhånd. 

Her har jeg noen spørsmål for fremtidige turer.

Det er helt sikkert noen der ute som har opplysninger om forslag til stier / ruter opp til disse toppene.

Send et svar, hvis du har.   (Gi beskjed om du vil oppgi navnet ditt i svaret)

Spørsmål kommer fortløpende.

 

Spørsmål!

Svar!

Tindanuten, Nesflaten, 926 meter Gå til forside for å sende mail.
Litlehei, Suldal, 822 meter Gå til forside for å sende mail.
Brudlednutane, Suldal, 1332 meter Gå til forside for å sende mail.
Austra Blåfjell, Sirdal, 1116 meter  ? Gå til forside for å sende mail.
Grønhaug, Rusdal, 650 meter.  ? Gå til forside for å sende mail.
Litlalandsnuten, Vindafjord, 805 meter.  ?

Gå til forside for å sende mail.

Refslandsknuten, Ualand, 580 meter.  ? Gå til forside for å sende mail.
Jokulen, Rusdal, 586 meter.  ? Gå til forside for å sende mail.
Helgafjellet, Erfjord, 477 meter.  ? Gå til forside for å sende mail.
Gaupåsen, Nedstrand, 531 meter.  ? Gå til forside for å sende mail.
Horganuten, Vindafjord, 871 meter  ? Vi startet på Brattaland (kan kjøre et stykke på privar bomvei, vinner en del høyde), og fulgte merket sti opp til Fatet. En tur bonnekvinnelaget har merket som årets løype. Videre gikk vi inn til Krokavatn og brøt opp til høyre. Kan vel si at dette var med variabelt hell. Terrenget her er blanding av myr og fjell og det går stier på kryss og tvers. Fant ingen gode tråkk og ble mye stamping i myra oppover, men vi kom oss opp til slutt. Fantastisk utsikt. Mulig det er bedre å bryte ut av stien tidligere opp mot fevassnuten og så brekke over mot horganuten.

Mvh Atle Berg, Sandnes

Skute, Suldal, 491 meter.  ?

Start frå Fylgjesvoll, rimeleg god sti til ei tjødn oppe på heia (her vil de finna det gml. venterommet på Vindsvik, som hytte), herifrå i terrenget ut til toppen

Mvh Bjarte Skipevåg, Suldal

Akslandsnuten, Vindafjord, 821 meter  ? Ei grei rute er frå Våga i Imsland. Følg skogsvegen som startar ved gardssaga, sjå bilde. Opp Glåme er det både drygt og bratt, og vanskeleg å finna nokon sti. Du skal opp i skaret, og så er det berre å ta til venstre ut på toppen.

Mvh Bjarte Skipevåg, Suldal

En annen variant:

Følg RV 46 mot Ropeid, passer Vikedal og Kvaløy, parker til høyre rett før tunnelen ca 2 km etter Kvaløy. Følg traktorveien til venstre for riksveien. Følge denne veien til enden og over på sti. Stien fører inn på ny traktorvei, ta til venstre og opp til en tømmervelteplass. Følge traktorvei 10 meter oppover, deretter sti til høyre. Stien passerer Skolleskar, da er det slutt på stigningen for en stund. Følg stien, hold høyre mot akslandsstølene. Passer disse og følg stien videre opp mot Kråkedalsvatnet. Deretter ta til høyre, nuten er i sikte og klar for ny runde med mye stigning. Det er en fordel å holde til høyre i bakken opp mot nuten da terrenget er lettere å gå.  KART

Mvh Atle Berg, Sandnes

Hestfjellet, Suldal, 933 meter.  ? Denne nuten ligg nord for Hylen, vest for Lingvong. Lettaste tilkomst er via Lingvong, men då må ein ha båt (frå Hylen el. Tengesdal) og gå vegen frå sjøen opp til garden, vidare til Varafellet og Skiftesjuvet og så opp. RASKASTE veg er frå Hylen, men gud hjelpe oss for ei oppstigning. Det er "sti" opp til stølen Djupadal, det er greit å finna første del (startar bak husa) siste del derimot er som ei rås (under høgspentlinja). Vidare frå Djupadal seier det seg sjøl. Du kan og gå stølsvegen frå Våge til Hellestølen, det blir lenger, men den er rel. grei å finna.

Mvh Bjarte Skipevåg, Suldal

Faurlinuten, Suldal, 1006 meter.  ?

På Nesflaten tar man av mot Roaldkvam, men etter ca 700 m, rett etter ei bru tar man opp til venstre på en grusvei av god standard. Etter ca 5 km, mellom Myrane og Vadholmane, i 600 m høyde er det ei bru og etterpå er det en høyresving der man kan parkere i vegkanten ovanfor svingen. Fra svingen går det en sti, som mange steder er svært utydelig, oppover til et par hytter / støler som heter Skitli. Herfra går man videre vestover opp lia i noe ulendt terreng. Når man kommer opp på høydedraget dreier man til venstre og går sørover i litt kupert terreng til man er på toppen av Faurlinuten. Det tar ca 2 t å gå opp og snaut 1,5 t ned igjen.

Mvh Kolbjørn Tjessem, Figgjo

Sellandsnuten, Suldal, 906 meter
Det er iallefall to muligheter. Kjør frå Ropeid mot Sauda, sving av til Tysseland, sving igjen av til venstre mot Selland. sett bilen ved parkeringsplass ved eit lite hyttefelt. Der er det merka sti til Sellandsstølen, derfrå ser du Sellandsnuten og finn vegen.
 
Ein kan og gå frå Skipavåg, der er merka sti til Hustoftstølen. Det skal i løpet av forsommaren merkast vidare opp til Sellandsnuten, men det er forholdsvis lett å finne fram... Du kan sjå ein slags rutebeskrivelse til Hustoftstølen her: http://www.skipevag.com/flyfoto1.pdf 
 

Mvh Lars B. Skipevåg

Mårheinuten, Suldal, 1086 meter. ?

Var på Mårheinuten 1.nov. I Suldalsosen kjørte eg av ved kirka og så til venstre mellom kirka og bedehuset og så videre ca 700m til en snuplass der det går an å parkere. Herfra går det en (stedvis utydelig) merka sti opp til Prestastølen 550moh (Breidastølen på kartet). Videre fortsetter en sti opp til Øvrestølen 730moh. Her går tregrensa og herfra gjekk eg nordover opp fjellsida til eg kom opp i et lite skar mellom høyde 1069 og 1086. Videre til høyre bortover til topps. Brukte 3t opp og det var 10-15cm snø over 600m.

På vei ”ned” gjekk eg over Kvelvanuten og opp til Vinjanuten 1105moh som er den høgaste toppen i dette området. Veldig stor og forseggjort varde her. 1,5t å gå fra Mårheinuten. Ned herfra gjekk eg et stykke nordover og så mot høyre og fulgte bekkegjelet ned til tjørn ved høyde 893. Fulgte så utløpsbekken nedover lia et stykke. Litt over tregrensa skrådde eg til venstre og bort til stølen Langhaug. Herfra går det en bratt men god vei (som ikkje er tegna inn på kartet så langt opp) heilt ned til Veka ved Suldalsvatnet 3km aust for kirka. Totalt en 8t rundtur med pauser.

Hilsen Kolbjørn Tjessem, Figgjo

Mjåvassknuten, Ørsdalen, 843 meter.  ? Den 7. juni var eg i Ørsdalen og tok turen opp på Mjåvassknuten. Har følgende beskrivelse over turen: Når man kommer ned i dalen svinger man til høyre over brua mot Vassbø og etter en km svinger man til venstre inn på en grusvei. Etter ca 400 m kommer man til Ørsdalen kraftverk. Ingen anlagt parkeringsplass her, men det går an å parkere ved trafokiosk eller infoskilt. Fra infoskiltet går man over en gjerdeklyver og følger en delvis gjengrodd anleggsvei oppover langs venstre side (austsida) av elva. Dette er også en merket sti over til Eigelandsdalen men etter en snau km tar denne stien av til høyre. Her må man følge anleggsveien på høyre side av høgspenttraseen langs Hellersbekken. I ca 500m høyde (1/2 km nord-vest for Juvvatnet) krysser "veien" under høgspentlinja. Her bør man ta av "veien" og gå bratt rett opp i lia på venstre side. Her er det "jungel" av bjørk, einar og lyng mellom bratte skrenter. Det er flere mulige traseer det er mulig å gå her, og dette er den mest krevande delen av turen. Når man kjem opp på ryggen (høyde 678) er det lettgått terreng igjen. Så ned igjen på andre sida mellom noen tjern, opp til vestenden av tjern 586 og nokså bratt rett opp i lia nord for tjernet. Når man kjem opp på ryggen her dreier man til høyre (austover) til man er på toppen av Mjåvassknuten. Ifølge skrøydeboka på varden er det fleire som har gått fra Mydland (skiturer vinterstid). Noen hadde visst også gått opp på 1,5 time på en gammel sti nede fra Ørsdalen gruver. Vil tru denne stien går i skaret aust for Gudlen men det var vanskelig å sjå. Her oppe er det også et par gruver som er verd et besøk. Man må rekne med å bruke 2,5t opp og 1,5t ned fra toppen. Eg var også oppom fleire andre småtopper i området og inkl. pause og gruvebesøk så ble det totalt en 8t tur for meg.

Hilsen Kolbjørn Tjessem, Figgjo

Koll (Øyåsen), Randøy, 363 meter.  Hvordan kombinere de to PF toppene Randåsen og Koll (Øyåsen) på samme tur? Ikke lett å kombinere disse toppene som en rundtur i terrenget.

Vil anbefale å Starte på Randa ( like ved Randa gård ) på et stor parkeringsplass / oppsamlingsplass for tømmer og følge merket løype opp til Randåsen - fin tur med mye artig informasjon fra skog eier laget.

Alt. så kan du starte på fra veien. Like etter(100-200m) "ny"veiens høyeste punkt er det en parkeringsplass på venstre side når du kommer fra Breivik. Tror eg så at denne parkeringsplassen var sperret med noen stokker / steiner?? - er ikke sikker. Uansett - du følger fra denne parkeringsplassen bratt opp en traktor vei så er du inne på stien til Randåsen.

Videre til Øyåsen - Østover første dal av turen går på merket løype - men denne merkingen fører ned til der dere startet. Ta av fra merkingen før det går for mye nedover Det er noe stier men jeg er usikker på om de fører til toppen av Øyåsen fra denne siden. Når dere er på Øyåsen kan dere sikkert finne en sti ned til Sananger men det er merket sti ned til veien ved broen. Dette er den "offisielle" Øyåsturen, stien kommer ned til veien ca. 800 m til vest for broen. Hvis dere kommer ned her er det ca. 6 km til bilene.

Hilsen Per-Magne Gabrielsen

Vongsen, Jørpeland, 875 meter.  Har gått opp her en gang, parkerte bare ved enden av Sandvatnet nedenfor Vongsen og lagde oss sti opp selv. Det gikk greit, men skal være sti opp og. Trur den starter lenger nede i Mørkebudalen, men finner ingen på kartet her…

Hilsen Hans Olav Seljeskog, Jørpeland

Jamnarheia, Jørpeland, 746 meter.  Jamnarheia er for tiden en kort rusletur på ski, parkerer ved enden av Sandvatnet og går rett opp. Eller evt. parkere ved Vealia og gå derifra.

Hilsen Hans Olav Seljeskog, Jørpeland

Krostølfjellet og Hjelmen, Jørpeland, 793 og 767 meter.  Er ofte her vinterstid, da Norsk Folkehjelp Strand (som jeg er aktiv i) har en reapeter for samband plassert her. Ville parkert ved Norsk Folkehjelp sin hytte i Lyngsheia (kan ikke unngå å se den på venstre side helt i veien langs ”parkeringsplassen” i Lyngsheia.) Så ville jeg fulgt en grusvei opp til en hytte, grusveien starter ved utedo helt i enden av parkeringsplass langs veien. Herfra videre gjennom dal, på østsia av Veraheia 767. Så ville jeg besteget toppen rett fra nord, det er i alle fall her vi kommer oss opp med scooter vinterstid. Turen kan muligens kombineres med Hjelmen, denne ville jeg i så fall besteget fra sørøst, og så evt. tatt turen ned Nystøldalen til ekstra bil. Usikker på hvordan det er med stier til toppene her, da det oftest er snø når jeg ferdes der. Men turen til Krostølfjellet som beskrevet kan nå for øyeblikket tas på ski.

Hilsen Hans Olav Seljeskog, Jørpeland

Husafjellet, Jørpeland, 732 meter.  Ville parkert ved Preikestolhytta. Fulgt stien mot Moslifjellet, men gått rett fram i skaret hvor man normalt brekker opp mot Moslifjellet. Så går det grei sti ned til Troppavannet, ikke inntegnet på mine kart men går langs det avlange tjernet i skaret der, og så nordsia av det lille myrtjernet som renner ut i Troppavannet. Her ville jeg fulgt sti rundt til vika i nordre enden, og så lagd sti selv opp mot Urhaugane og toppen. Litt bratt i starten, men det går fint an å gå. Ville gått ned samme vei, for det var noe kronglet å komme seg fra Hengjandevatnet over til Troppavannet igjen.

Hilsen Hans Olav Seljeskog, Jørpeland

Vardhusheia, Jørpeland, 760 meter.  Her kan man parkere bilen i Målandsdalen, ved en bom rett før bakkene ned mot Årdal starter. Så er det ett blodslit opp mot Tveitestølen, går på grusveg. Så fra hytteparkering på toppen, følger man god sti forbi Hildravatnet og Venavatnet og opp mot Brokavatnet. Lager egen sti opp til selve toppen (har ikke vært på toppen selv, bare gått forbi). Alternativ langtur er å ha en bil stående ved Liarvatnet i Dalen, og ende turen her. Lang dagstur, eller overnatting i telt ved f.eks Langavatnet. Denne turen tar jeg ofte selv, da jeg tar vannprøver i området for Strand jeger og fisk.

Hilsen Hans Olav Seljeskog, Jørpeland

Kjeatofjellet, Jørpeland, 609 meter.  Ville gått samme vei som til Homsknuten (den veien dere gikk ned etter hva jeg husker) opp til,Tinturvatn. Så langs sørsida av Tinturvatnet, og inn til Rovadalen. Herfra er det lett å ta seg opp til toppen (trur ikke det er sti men), og etter hva jeg husker skal det la seg gjøre å ta seg ned mot Svortingsvatnet på andre sida. For så å følge nordre enden av Tinturvatnet tilbake og ned til bil ved Storefoss. PS: Vil dere ha en overnatting, har Strand jeger og fisk en utleiehytte her. Kan kontakte Andor Fjelde AS på Jørpeland for leie av denne. Jeg er faktisk vaktmester der, og en oppussing av hytta planlegges i løpet av året. Ved leie av hytta følger garnrett, garn og båt i Tinturvatnet med, samt båt i Moslivatnet.

Hilsen Hans Olav Seljeskog, Jørpeland

Storastø, Moi, 394 meter.  Fra Røyland? Var på Storastø på søndag. Parkerte ved Byglåsen, like før Røyland (ikke alle liker fremmedparkering på østsiden av vegen). Gikk til den nedlagte gården Djubedal. Litt forbi gården og opp gjennom granskog. Etter det må kursen tas ut mot toppen. GPS nesten uunnværlig. Kronglete terreng, gjengrodd. Samme veg tilbake. Turen er unnagjort på 1 ½ time (kun små pauser). Sikkert fin utsikt, men tåkete da jeg var der. Anbefaler å kombinere med en tur på Akniben (Naså) på Moi. Parkering på Haukeland.

Hilsen Terje Gautestad, Nærbø

Navarsheia, Bjerkreim, 725 meter.  ? Er nettopp tilbake fra en liten telttur i Bjerkreimsheiene og tenkte å foreslå en rute til Navarsheia, som du har etterlyst. Følg terrenget rett sørover fra parkeringsplassen ved Skineldvatnet. Forbi dette i vestre kant på tydelig sti, videre forbi Fiskelivatnet og Heiingvatnet. Stien blir vanskelig å følge etter hvert men retningen er gitt; man kan ikke gå feil. I søndre enden av Heiingvatnet følges ryggen opp mot toppen. Flott varde på toppunktet, men lite besøk: i følge skrøydeboka var siste person på toppen 29. april.En alternativ rute går fra Rogaland friluftshytte i siste krappe venstresving et par kilometer før parkeringsplassen. Denne går østover i noe slakere terreng mot Merrstadvatnet, opp en kneik mot Skrivarstjørna og videre som rute 1.

Hilsen Erlend Kveinen, Ganddal

Kvesfjellet, Bue, 439 meter.  Fra Røysland gård? Kvesfjellet bør ikke bestiges fra Røysland. Riktignok er det en kort rute, men man havner raskt i et nesten ugjennomtrengelig kratt av buskfuru der man bokstavelig talt må åle seg fram. Det er mulig der finnes en sti for lokalkjente folk, jeg har ikke funnet den. Bedre er det å parkere langs E-39 midtveis ved ytre Kydlandsvatnet, her er det en grusvei innover mot vest. Denne følges forbi Kyrtjørna, så er det på frifot sørvestover opp en kneik, langs dyrket mark og videre langs høydedragene til toppen. Prøv å ligge unna kartets grønne områder så mye som mulig, her er det uvanlig mye furukratt og vanskelig vegetasjon. Denne ruta er noen kilometer lang, men toppen er verdt strevet.

Hilsen Erlend Kveinen, Ganddal

Steinsvikfjellet 393 meter, Helgaknuten 425 meter og Heståsen 342 meter.  Alle opp av Årdal i Hjelmeland.  Noen forslag? Disse toppene kan nås best med utgangspunkt i det høyeste stedet på veien mellom Årdal og Hetlansvatnet.

Hilsen Olav Høiland, Stavanger

Almåsen, Strand, 595 meter.  Fra gården ved Måland opp til Dritland osv.? Turen til Almåsen kan bli en rundtur med to biler. Start i Årdal ved Svadberg og gå på traktorvei til Stølen. Drei så av vestover mot Hetleli som er en nedlagt gård verd et besøk. Her er det idyllisk og litt trolsk. Gå deretter rett mot Almåsen i et litt rotet terreng (ikke sti). Fra toppen tar dere turen om Bjørkestølen og Dritland til Målandsdalen.

Hilsen Olav Høiland, Stavanger

Kjerringfjellet, Svihus, 462 meter.  Fra Nordland? Jeg var på toppen i går kveld, gikk opp fra Nordland i vestenden av Seldalsvatnet. Nesten i enkleste laget: gårds- og traktorvei hele løypa inn til foten av høydedraget, herfra en kjapp liten avstikker i greit terreng til røysa på toppen. Flott kveldstur, kan anbefales.

Hilsen Erlend Kveinen, Ganddal

Vestre Kaldafjell, Mostøl, 1448m. Fra Mostøl? Kaldefjell (vestre) tas fra Mostøl, ja. Turiststien følges helt opp til toppen av Kyrkjesteinsskaret, herfra dreies krapt og bratt vest-nordvest og opp på ryggen mellom Øykjaskaret og Kyrkjesteinsskaret. Videre greit og fint to-tre kilometer nordvestover langs ryggen til toppunktet. Grei tur å kombinere med Snønuten dersom formen er god og man har tiden og veien.

Hilsen Erlend Kveinen, Ganddal

Krunefjell, Jørpelandsheia, 723m.  Fra Tysdal? Eg gjekk på Krunefjell østfra over Bergeheia med retur same veg. Rett øst for Bergeheia ligg det rusta rester etter engelske containerar etter flydropp under krigen. Spennande lokalhistorie frå motstandskampen i Strand. Ein fin tur i dette området går frå parkeringsplassen ved Liarvatnet, langs dette vatnet og Forenesvatnet og opp til stemmen ved Longavatnet, over Brogarheia/Målandsvatnet og ned til Boremyra i Målandsdalen (2 bilar nødvendig). Tur oppom Krunefjell og/eller Vardhusheia anbefales sterkt!

Hilsen Kåre Olav Oftedal, Jørpeland og Skudeneshavn

Stora Blåfjell, Suldal, 1254m.  Hvor lang kan man egentlig kjøre inn mot demning til Førrevatnet? Jo, man kan kjøre like inn til Førrevassdammen ved Blåsjø. Demningen er en severdighet i seg selv, selv om det i grunnen er nokså trist med de massive inngrepene i Ryfylkenaturen. For øvrig et glimrende utgangspunkt for tur til Stora Blåfjell. Veien inn brøytes ikke vinterstid, så turen må tas før første snøfall midthøstes.

Hilsen Erlend Kveinen, Ganddal

Dette området kan absolutt anbefales. Dere kan kjøre helt frem til Førrevassdammen. Her vil jeg beskrive en runddtur. Gå over demningen og følg veien et stykke til dere ser Gilavatnet (nå del av Blåsjø). Drei så av østover mot det smaleste sundet mellom Gilavatnet og Blåsjø som kan krysses på bro. Nå ligger Stora Blåfjell i front og det er mulig å gå mot toppen (her kan dere forvente mye snø) direkte og deretter ta nedstigningen i vestlig retning. Her ligger et tjern midt inne i Blåfjellmassivet. Ta gjerne en spisepause ved utløpet av tjernet og nyt stemningen der.

Et alternativ er å gå rundt Blåfjell på østsiden og følge den gamle turistruten mellom Undeknuthytta (neddemmet) og Blåfjellhytta slik at dere kommer til samme sted ved utløpet av tjernet. I så fall kan toppen (1254) bestiges etterpå. Toppen på 1170 (nord for tjernet kan også anbefales).

Veien videre går nå nord-nordvestover mot den vestre del av Gilavatnet. Men før dere kommer så langt må den legendariske Blåfjellhidleren besøkes øverst i en steinurd under brattskrenten av Blåfjell. Til dette overnattingsstedet knytter det seg mange skumle historier om skrømt og spøkeri (STF årbøker).

Fra dammen i vestre del av Gilavatnet følges vei (kan være oversvømmet ved høy vannstand) tilbake til bilen.

Hilsen Olav Høiland, Stavanger

Tverrfjellet, Madland, 742m. Fra Veen? Morsomt at dere er oppmerksomme på Tverrfjellet. Denne delen av Madlandsheiene er det nesten ingen som går i, og terrenget er både krevende og vakkert. Man kan fint gå fra Veen, men det er langt kortere å kjøre til Madland og sette bilen fra seg der. Turen blir da noe lenger. Fra parkeringsplassen går man rett over elva og følger merket sti sørover lia og rundt Dormålsnuten til Mjåvatnet og Gloppevatnet. Fisket her er bra, ta med stang hvis du har. Turstien følges videre langs Gloppeåna til skiltet stidele til Veen. Fra nå av blir stien merkbart mindre tydelig, man vasser i mye gras og lyng, men det er rød merking og retningen er grei langs bekken opp mot Vinjevotna. Raskeste og vanskeligste vei til toppen er å ta av fra stien noen hundre meter før det første vannet og legge i vei opp skrent og ur mot platået. Kommer man først opp her er det lett vei videre mot toppen litt lenger inne. De fleste vil nok profitere på den mer skånsomme stigningen som gir seg selv mot nord når man kommer til østenden av det første Vinjevatnet. Ingen varde på toppen, men flott utsikt i alle retninger av Madlandsheiene. På returen anbefales å ta sørøstover og ned mot de svære langstrakte myrene i retning av Veen. Nede i kanten av disse dreies sørover og man kommer inn på turstien igjen litt ovenfor det østligste Vinjevatnet.

Hilsen Erlend Kveinen, Ganddal

Trollaskeinuten, Kvanndalen, 1622m.  Oppfra Kvanndalen? Trollaskeinuten er tydeligvis en populær topp.  Her fikk jeg flere svar.  Tar med et par muligheter. Torbjørn Salte, Stavanger tok turen nå i helga fra basecamp i Blåbærdalen.  Han tok også Breifonn og Knoda samme helga, disse to står også høyt må min liste.

Fulgte kraftlinjen til hytte i enden av Inndra Grubbedalstjørn. Bratt, men greit å gå opp skardet derfra. Svingte av mot venstre og fulgte naturlig vei til et vann. Derfra opp partiet til tydelig varde på en knaus. Videre slak stigning over ur og fenner til Ikasteskardet, hvor du ser selve Trollaskeinuten. Vi tok ikke Ikastenuten (1607 moh), det ble litt for ustabile værforhold, og vi var nokså konsentrerte om å finne veien ned. Trollaskeinuten er full av stein og ur, og det er nokså tungt å gå.     KART

Torleiv Finnesand, Mosterøy har gått turen fra Finnabuvatnet.

Jeg har gått tur til Trollaskjeinuten omtrent som vist rute på vedlegg. Tror ikke der var merket sti noe sted under veis. Vi bilte da opp til vannet høyde 909-893.    KART

Vardafjellet, Sviland, 384 meter.  Fra gården ved Kråkedal? Det er to ruter som faller naturlig til toppen av Vardafjellet ved Krågedal. Den første har jeg ikke prøvd ut, men den tar utgangspunkt ved Sporaland i Noredalen, bilen settes ved Noredalen Bygdahus, og kursen settes sørøst opp lia langs bekkefaret. Relativt bratt, men man kommer fint opp til dalsøkket mellom toppunktet i øst og høyde 345 i vest. Deretter er det bare å dreie opp mot toppen der det er satt opp en fin varde. Det kan ikke ha vært helt enkelt å finne fram all steinen som har gått med... Retur samme vei, hele turen er raskt unnagjort. Alternativ 2 har jeg gått selv, her starter man ved snuplassen for buss i Krågedal, litt nedenfor gårdene. Vanskelig med parkering, se etter noen passende avkjørsler litt før du kommer fram. Man følger fin traktorvei, først over bekken, så langsmed dyrket mark før man tar ut i terrenget. Toppen er i sikte nær sagt hele tiden underveis, det skal godt gjøres å gå feil. Ingen stier, men terrenget er greit nok. Også dette er en relativt lettgått og rask tur, kan godt kombineres med en tur innover til f.eks. Akslifjellet øst for gårdene ved Krågedal.

Hilsen Erlend Kveinen, Ganddal

Skeisfjellet, 530 meter og Haslenuten, 541 meter, Madland.  Opp veien til Vølstadsenderen ? Turen opp til Skeisfjellet og Haslenuten kan tas via skogsbilveien om Vølstadmasten, men dette er en stor omvei. Raskeste rute er opp den bratte lia i sør, den kan minne om unnarennet i en kjempestor hoppbakke. Bilen parkeres ved den vesle brua som går over elva like ved Oltedalsvatnet, kloss i veien. Opp gjennom beitemark og noe glissen løvskog før stigningen for alvor begynner. Ruta gir seg selv, lår og knær blir satt på prøve på vei oppover. Det lønner seg å legge seg tett opptil berget i vest, her går det en liten sti og man slipper småkrattet som har vokst opp overalt. Oppe på bandet dreier man mer østlig og tar til tider også armene i bruk opp bratthenget. Det er luftig, men trygt sommerstid, om vinteren ville jeg betenkt meg på dette rutevalget. Den verste stigningen gjøres unna nokså fort, men bratt er det hele veien til topps. Fin varde på toppen, her står det også en liten bu i en forsenkning, eier ukjent. Etter en pust i bakken går det raskt videre i slake hallinger nedover og nordøstover mot Haslenuten. Man når sadelpunktet nokså fort, og så er det ny stigning opp, ikke fullt så hard, til man kikker over kanten og står på Haslenuten. Varde på punktet i nordøst, bolt markerer trigpunktet på det høyeste punktet et par hundre meter lenger sørvest. Returen går enklest samme vei, vis forsiktighet i det før omtalte bratthenget ned fra Skeisfjellet.

Fra toppen av Skeisfjellet bør man for øvrig merke seg et jordskred som har gått i lia opp mot Hagafjellet i sørvest. Det har tatt med seg traktorveien i fjellsiden i et par hundre meters bredde og har stoppet opp ikke langt unna riksveien. Det må ha gått ganske nylig, det var der ikke da jeg var i området i februar. For oss turgåere er det greit å bli minnet på at slike skred også forekommer i våre lokale fjell.

Hilsen Erlend Kveinen, Ganddal

Stølafjellet, Oltedal, 486 meter. Stølafjellet har utgangspunkt langs riksveien til Oltedal, ved et par gårder på venstre side om lag en kilometer før avkjørsel til Madland og Brekko. Også her må man improvisere litt med parkeringen, det er et par små avkjørsler langs veien i området. Litt kinkig å komme forbi gårdstunene uten å forstyrre for mye, sjekk kartet og ta bryet med litt ulendt og begrodd terreng de første par hundre meterne. Deretter følges god sti oppover lia til man når dyrket engslått et stykke oppover. Herfra tar stien etter hvert slutt og man går på frifot etter kartet til høydedragene nås. Småkupert og trivelig oppe på åsen, litt finorientering må til for å finne det trigonometriske punktet, som ikke er markert med annet enn en bolt i berget. Husker jeg ikke feil, står det en liten varde på Svihusfjellet noen hundre meter lenger nordvest, men dette punktet er noen meter lavere enn selve Stølafjellet. Nedturen kan gjøres til en rundtur i dét man går sørøstover og nedover mot beitemark beliggende tett opptil øvre Bergsvatnet. En tur oppom høydedraget som strekker seg langsmed og kloss i riksveien anbefales sterkt i godt vær. På toppen stuper fjellet nesten tre hundre meter rett ned, og utsikten mot Vølstadnutane og fjellene innover både mot Oltedal og Ålgård er fenomenal. Terrenget er imidlertid ikke helt ufarlig, jeg fraråder avstikkeren ved skodde og dårlig sikt. Nedturen går langs sauetråkk og beitemark tilbake til veien.

Merk ellers at dette området er nedslagsfelt for Forsvaret. Det er satt opp skilt som advarer mot udetonerte blindgjengere, og selv om terrenget vel er brukt som utmark for husdyr i alle år kan man altså ikke garantere at man ikke kommer over sprenglegemer... Ferdsel på eget ansvar og risiko.

Hilsen Erlend Kveinen, Ganddal

Steinknuten, Dirdal, 496 meter. En tur til Steinknuten er en fin 4-5timers tur hvis man starter fra Giljastølen. Følg første grusvei til venstre etter Røde Kors-hytta til endes av Råssavatnet. Ta rundt spissen av vatnet (her ser det forresten ut som om det går en sti nedover lia mot Kjervoll/Nødland) og følg skrått oppover mot venstre på umerka, men tydelig, sti. En kommer etter hvert langs sørsiden av Lauvnesvatnet, og herifra er det nesten beint vest helt til en kommer ut på kanten av Stora Heia og ser ned(!) på Steinknuten. En kommer seg ned skråningen hvor som helst, krysser myra og tar fatt på stigningen opp til Steinknuten fra sør. Etter 20-30 min. står man på den nordligste toppen, som er merket som Steinknuten 496m på kartet. Samme vei tilbake.

Hilsen Geir Nes, Ålgård      GPS KART

Ragsfjellet, Nedrebø, 537 meter. Som du antyder er det beste utgangspunktet for Ragsfjellet Nedrebø/Birkeland (Byrkjeland på kartet). Parkering langs veien på Birkeland, grusveien forbi siste gård er privat vei og dessuten full av sauemøkk. Til dette kommer låst grind ved Stølsvatnet et stykke oppover. Beste veivalg er å følge veien like til Stølsvatnet og altså denne grinda. Herfra ser man faktisk toppen rett i sørøst og siste del av ruta gir seg selv, stigningen i terrenget er ganske grei. Flott utsikt, særlig over det langstrakte Byrkjelandsvatnet mot Faureknuten i sør. Dersom man ikke er redd for stiløst lende og kronglete terreng  går det greit å ta seg østover mot Hoddenuten når man først er oppe i høyden. Fra denne kan returen tas langs Romsvatni mot stemmen i vest og tilbake til Birkeland langs anleggsveien. Rundturen tar fire til fire og en halv time i vanlig marsjtempo.

Hilsen

Erlend Kveinen, Ganddal

Helleknuten, Helle i Forsand, 478 meter.

Helleknuten har jeg gått flere ganger. Første gang tidlig på 70-tallet sammen med min farfar, og siste gang for 2 år siden. Starten går fra Rossavik, hvor det er mulig å parkere. Følg grusvei, som er laget ila. de siste 25 årene til du nesten er ved Sollivatnet. Derfra bærer det i sør-sørøstlig retning mot steinur. Ura forseres lett i bra vær til du er oppe ved kanten. Derfra bærer det i retning et vann nær toppen. Utsikten er flott, du ser hele Høgsfjorden og utover Boknafjorden. Går du sørover ser du Espedalen og innover mot Frafjordhatten.  Toppen kalles for øvrig Helleknuten på kartet, men på folkemunne heter den Husafjellet. Selv om Husafjellet på kartet ligger ca. 1,5 km. lengre nordøst. Jeg vet ikke hva som er riktig.  Ruten jeg legger ved er den enkleste, men det finnes visstnok 2 andre veier opp: Det skal visstnok være mulig å gå opp skaret sørvest for Sollivatnet. Og så er det mulig å nå toppen fra sørsiden, starter fra veien sør for Rossavik.

Hilsen Torbjørn Salthe, Stavanger

Tjetlandsnuten, Gjesdal, 474 meter.  Ser ut som det er fra gården på Helland at den greieste "løypa" går? Tjetlandsnuten tas best fra Helland, som du skriver på siden din. Det er dårlige parkeringsforhold, best er det om du kan komme pr. sykkel, eventuelt kan nok bilen settes langs veien noen hundre meter fra gårdene. Jeg var der vinterstid med snødekke, nå på våren og sommeren må man tenke på å holde seg unna dyrket mark på veien opp. Ruta gir seg i grunnen selv opp langs en grov traktorvei mot vest, deretter over beitemark. Den karakteristiske pyramidetoppen er i sikte det meste av tiden. Et par gjerder passeres, her kommer lange bein godt med, ellers holdes høydedragene mot toppen. Ganske bratt mot slutten, og toppunktet er virkelig luftig. En veltet stolpe markerer det trigonometriske punktet og vitner om værharde forhold. Flott utsikt. Nedtur samme vei.

Hilsen Erlend Kveinen, Ganddal

Kammen, Oltesvik, 372 meter. Fra Oltesvik? Det er utvilsomt raskest å ta denne toppen fra riksvei 45. Bilen parkeres like før tunnelen som går ned til Dirdal kai. Her er det anlagt parkering i forbindelse med anleggstunnelen som går gjennom selve Kammen. Det ser bratt ut, og er det også, men så snart man har heist seg opp på ryggen går det greit videre. Det går en liten sti oppover, litt vanskelig å skjelne til tider, men retningen er gitt: oppover. Etter noe tid passeres et par særdeles luftige partier med styrtning rett ned i Høgsfjorden, vel verdt turen i seg selv. Kikker man ned kjennes virkelig suget i magen. Videre oppover har stien det med å forsvinne her og der, men toppunktet: en bolt rett ved en stor flyttblokk når man lett likevel. Returen rutsjer man praktisk talt på rumpa ned til bilen igjen.

Hilsen Erlend Kveinen, Ganddal

Øykjafjellet, 492 meter og Tunglandsfjellet, 384 meter. Rett opp av Jørpeland. Rundtur? Eg er litt på tynn is her, sidan eg ikkje har vore på Tunglandsfjellet på meir enn 10 år, og aldri på Øykjafjellet/Kalddalen. (Grunnen til at eg tilføyer Kalddalen, er at det er eit Øykjafjellet oppe i Dalen også, aust for Skardtjørna).

Før i tida pleide me å gå frå kraftstasjonen i Dalen, opp på Selemorkvegen og nærast rett opp langs strømmastene på venstre skuldra av Tunglandsfjellet. Siste gong eg gjekk denne vegen, var stien så tilvokst, at eg trur neppe du vil finna han i dag. Etter at bratta var unnagjort, skrådde me opp til topps på Tunglandsfjellet, med retur samme veg.

Nå er det merka ny sti til både Øykjafjellet/Kalddalen og Tunglandsfjellet, sidan begge toppane har vore med i "Ti på tur" dei siste åra. Det beste er om du parkerer ved kraftstasjonen i Dalen, går opp på Selemorkvegen og følgjer denne 500m mot venstre. Her går det ein bratt skogsveg opp til høgre, og her er det merka med skilt til begge toppane. Tunglandsfjellet blir då til høgre og Øykjafjellet til venstre lenger oppe. Då ville eg tatt Tunglandsfjellet først og så gått over Øykjafjellet. Vidare meiner eg bestemt at det skal vera mulig å ta seg ned i Kalddalen frå Øykjafjellet, slik at det blir ei fin rundløype. I helga var eg i området, og då observerte eg at Øykjafjellet var merka på stien som går til Kalddalen. Ta óg ein avstikkar borti Selemork. Det er ei perle som mange turgåarar har stor glede av.

Håpar dette kan vera til nytte.

Hilsen Kåre Olav Oftedal, Jørpeland og Skudeneshavn
Alisfjellet, Horve, 315 meter. Jeg var på toppen en kveld for tre uker siden, med hodelykt da. Beste (og eneste, såvidt jeg vet) trasé opp er fra nord. Utgangspunktet er Litlauglend eller Bratthetland, to gårder ved Bratthetlandstjørna. Dit kan du komme med bil eller gjøre som jeg: sette sykkelen fra deg ved Sørbø ca. 2 km fra Horve og så gå opp traktorvei fra sør i skaret mellom Alisfjellet og Torenipen. I begge tilfeller havner du ved dyrket mark oppe ved Bratthetlandstjørna, og herfra gir løypa seg selv: opp langs den bratte ryggen til toppen. Ruta er ikke helt enkel, det blir noe klatring og klyving, og en del is gjorde det vanskelig, særlig nedover igjen. Muligens er det lettere i dagslys. Partiet på toppen er flatt og har god utsikt, et par småvarder er satt opp, toppunktet er i tillegg markert med en bolt. Kartet "Høle" i Norgesserien 1:50 000 er til god hjelp underveis.

Hilsen Erlend Kveinen, Ganddal

Trenger råd om hvordan legge opp turen til Kjeatofjellet, Tårnfjellet, Husafjellet 732 og Godlifjellet i Jørpelandsheiane. Hadde tenkt å gå langs sørsiden av Svortingsvatnet og ta med hele rekka inkludert Naganibba og Revsfjellet på returen på nordsiden av vannet. Gaper jeg over for mye her? Dersom eg skulle tatt dei toppane du snakkar om, trur eg at eg ville gjort som følgjer, med mindre du har planar om telt.

1) Parker ved Liarvatnet. Gå opp Lågalia til Svortingsvatn-stemmen, over denne og opp på Revafjellet. Gå ut Revafjellet (fleire toppar), ned på Nagaheia og opp på Naganibba frå nord (grasbakken mellom topp 748 og 750). Gå rundt Krokavatnet og greit opp på Godlifjellet. Så ville nok eg stoppa der og returnert ned Djupedalen til eidet mellom Hengjanevatnet og Svortingsvatnet. Returen tar du om Kruna (artig topp på 628m) og over Sauafjellet (fleire toppar) med Tårnfjellet som den høgste. Så over Kjeatofjellet og ned Lågalia. Då trur eg du har fått nok for den dagen. Ein slik tur (som eg ikkje har prøvd sjølv), vil nok ta 14-16 timar, så det vil løna seg å starta grytidleg. Det er mange høgdemeter som skal unnagjerast, men du verden for ein fin tur det kan bli i fint vér. Mange kremtoppar der!

2) Husafjellet og Urdhaugane ville eg ha tatt saman med Bratteliknuten som to relativt lange avstikkarar på ein tur mellom Preikestolhytta og Bratteli. Trur det er altfor bratt å koma seg opp til Husafjellet frå NØ (frå Godlifjellet). Turen til Bratteli (med retur med ferja) med desse avstikkarane vil kunna ta 10-12 timar.

Av dei omtalte toppane har eg vore på alle, unntatt Kjeatofjellet, Urdhaugane og Husafjellet.

Med telt er du sjølvsagt meir fleksibel, men då er det jo desto meir å dra på. I 1988 hadde eg ein drømmetur med telt på eidet mellom Hengjanevatnet og Svortingsvatnet. Det kan anbefalast. Lykke til i alle fall!

Hilsen Kåre Olav Oftedal, Jørpeland og Skudeneshavn

Tilbake til forside.